magyarEnglish
Hírlevél

Keress!

PIM
A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja.
Tovább a PIM oldalára >>

TwitterInstagramFacebook
Virtuális kiállítások Mattis

BESNYŐ virtuális pici hu

Nikkel

Online múzeum

ÉRTELMEZŐ KÖZÖSSÉGEK INTERJÚSOROZAT

ÉRTELMEZŐ KÖZÖSSÉGEK INTERJÚSOROZAT

2021. február 19. - április 30.

ÉRTELMEZŐ KÖZÖSSÉGEK INTERJÚSOROZAT

A Kassák Múzeum gyűjtési és kiállítási tevékenysége során Kassák Lajos mellett azokkal a szerzőkkel és alkotókkal is foglalkozik, akik aktívan élik meg Kassákhoz fűződő viszonyukat, legyen szó akár személyes, alkotói vagy kritikai kapcsolatról. Interjúsorozatunk alanyai nem véletlenszerű ötletek és benyomások szerint, hanem bizonyos előfeltevések és elvárások mentén kezelik a művész tárgyi és szellemi hagyatékát.
Egy részük annak a művészettörténészekből, irodalmárokból, kritikusokból álló szakmai közösségnek a tagja, akik az életmű kutatói és rendszeres értékelői. Mellettük találjuk azokat a kortárs művészeket, akik ezt az örökséget saját alkotótevékenységükben mozgósítják és reflektálnak rá. Ezen felül létezik még egy olyan emlékezetközösség is, melynek tagjait rokoni és baráti kapcsolatok révén személyes élmények kapcsolják Kassákhoz.
Az “Értelmező közösségek” címmel 2018-ban rendezett kiállítás ezeket a csoportokat mutatta be kortárs művészeti alkotások, műtárgyak és interjúk segítségével. Hallgassuk meg véleményüket, Kassákhoz való kötődésükről vallanak.

Minden héten új videóinterjúval jelentkezünk!

Első interjúalanyunk Juhász R. József, érsekújvári performansz és médiaművész. 1997-től kezdődően Németh Ilonával együtt szervezte a Kassák szellemiséghez sok szálon kapcsolódó Transart Communication művészeti fesztivált.
Kattints IDE!

Második interjúalanyunk Havas Fanny. Édesapja, Havas Endre, költő, a Munka-kör tagja, édesanyja Beck Márta, Beck Ö. Fülöp szobrász lánya. Havas Endréhez kapcsolódó kiadványok mellett számos Besnyő Éva levelet is neki köszönhet a múzeum.
Kattints IDE!

Harmadik interjúalanyunk Kaszás Tamás. Művészetének középpontjában ökológiai, gazdasági és társadalmi kérdések állnak. Fontos referencia számára Kassák Lajos avantgárd képzőművészeti tevékenysége mellett reklámtervezői és elméleti munkássága. Számos művében tér vissza a modernitás utópikus elképzelései és a megvalósulás közötti feszültségre, és ezek kortárs vonatkozásaira.
Kattints IDE!
PIM A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja. >>
Twitter Facebook
Magyar | English