LÉPCSŐSZEMINÁRIUM : AZ "ÚJ NŐ"

Image

LÉPCSŐSZEMINÁRIUM : AZ "ÚJ NŐ"

2020. november 5., 18:00 – 20:00

LÉPCSŐSZEMINÁRIUM: AZ "ÚJ NŐ”

Folytatódik a 2019-ben indult Lépcsőszeminárium elnevezésű beszélgetéssorozat, amely a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében, ezúttal a VÁLTOZÁS témájában öt kulturális intézmény – a Kassák Múzeum, a Ludwig Múzeum, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum – szimbolikus vagy épp valós lépcsőjétől indulva próbálja megmutatni és tudatosítani a kulturális és a felsőoktatási intézmények között meglévő kapcsolódási pontokat.
Miért éppen lépcső? A lépcsők, a lépcsőház képletesen és a szó valóságos értelmében átmeneti tér, az alászállás és a feljutás tere, a szintek és perspektívák találkozása, a mozgás, az ücsörgés és legfőképp az összeköt(tet)ések helye. Tökéletesen alkalmas arra, hogy megálljunk rajta, elgondolkozzunk azon: honnan jöttünk, hová megyünk; kik azok, akikkel egy irányba haladunk?
Az egyes alkalmakon kurátorok, múzeumpedagógusok és oktatási szakemberek ülnek össze, hogy bepillantást nyújtsanak saját szakterületük gondolkodásmódjába. Az eseménysorozat idén egy online szakmai nappal is kiegészül, közös szervezésben a Szabadtéri Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központjával. A szakmai napra november 26-án kerül sor.

A Kassák Múzeum időszaki kiállítása Besnyő Éva pályáján és művein keresztül mutatja be, hogy a fotográfusi hivatás miként biztosíthatta a nők számára az anyagi és művészi szabadságot, egy választott életforma megélését a 20. században. A 19. század végétől jelent meg a társadalmi pozícióját önmaga meghatározni kívánó "új nő", majd az 1920-30-as években a "modern lány", aki életmódjában és megjelenésében is eltért környezetétől. A Lépcsőszemináriumon egy önarckép kapcsán azt vizsgáljuk, milyen módon közvetíti a fénykép a nők változó szereplehetőségeit, vágyait és a feléjük irányuló társadalmi elvárásokat a Horthy-korszak Budapestjén és a Weimari Köztársaság utolsó éveinek Berlinjében.

Beszélgetőpartnereink: Gács Anna, egyetemi oktató, Csatlós Judit, muzeológus, a kiállítás egyik kurátora, Barna Orsolya, múzeumpedagógus és Rálik Alexandra, az IrodalomSzemlélet Csoport képviseletében.


A beszélgetés-sorozatot valós térbe tervezzük, de alkalmazkodunk a változásokhoz is. Ha szükséges, virtuális térben is tudunk működni, webinárium formájában. A beszélgetésen való részvétel ingyenes, de regisztrációköteles, mivel csak meghatározott létszámú csoportot fogadhatunk, a biztonságos távolság betartása érdekében!
Regisztrálni a lepcsoszeminarium@gmail.com címen lehet!

Az idei Lépcsőszeminárium korábbi eseményeiről bővebben ITT olvashat.

A beszélgetés hanganyagát ITT hallgathatja meg.