magyarEnglish
Hírlevél

Keress!

PIM
A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja.
Tovább a PIM oldalára >>

TwitterInstagramFacebook
Virtuális kiállítások Mattis

A Tett honlap

Nikkel

előző hónap2020. szeptemberkövetkező hónap
HKSzCsPSzV
36.123456
37.78910111213
38.14151617181920
39.21222324252627
40.282930
Oktatás

GORGONIKUS ZENEISÉG JOHN CAGE MŰVEI NYOMÁN

GORGONIKUS ZENEISÉG JOHN CAGE MŰVEI NYOMÁN

2019. december 13. 18:00 - 20:00

John Cage, a háború utáni avantgárd törekvések ikonikus, nagy hatású zeneszerzője. A korban forradalmian újszerű életművét meghatározta a kísérletezés, a véletlenszerűség és a játékosság. Cage – kitágítván a zene lehetőségeit az emberi környezet különböző hangjainak bevonásával –a mindennapok banális mozzanatait, hangélményeit emelte be/olvasztotta be a komolyzene kánonjába. Ez irányú törekvései párhuzamba állíthatóak időszaki kiállításunk témájával, a zágrábi neoavangárd Gorgona-csoport működésével, sajátos humorral és abszurditással átitatott „gorgonikus” eszmeiségükkel.
Mindez nem véletlen, hiszen a 60-as évek jugoszláv „félnyugati” kulturális közege nyitottnak mutatkozott a művészet legfrissebb tendenciái iránt, s így Cage neve is többször felbukkant a különböző zágrábi zenei eseményeken, maguk a Gorgona tagok is jól ismerték munkásságát. A zeneszerző 60-as években írt, szabadon interpretálható, s ezáltal folyamatosan változó darabjaiban a közönség nem csak a „gorgonikus viselkedés” zenei megfelelőjét tapasztalhatja meg, hanem maga is az alkotási folyamat résztvevőjévé válhat.

A koncerten John Cage művei és John Cage szellemiségére és az itt kiállított „gorgonikus” művekre reflektáló új darabok szólalnak meg. A zenék közös vonása, hogy megvalósulásukhoz elengedhetetlen a szerző-előadók és a közönség kreatív együttműködése!

A koncert előadói és társszerzői: Szigetvári Andrea – mindennapi tárgyak és elektronika, Baráth Bálint – mindennapi tárgyak és elektronika, Láposi Dániel – ütőhangszerek.

A koncertet megelőzően a GORGONA 1959–1968. Független művészeti törekvések Zágrábban. Retrospektív kiállítás a Marinko Sudac gyűjteményből című kiállításon Kürti Emese művészettörténész kalauzolja a látogatókat.

Belépőjegy a helyszínen váltható 1500 Ft (felnőtt) illetve 1000 Ft-ért (diák/nyugdíjas), regisztrálni a kassakmuzeum@pim.hu címen lehet.

A belépő a koncertet megelőző tárlatvezetésre és az állandó kiállítás megtekintésére is érvényes.

Kép: Láposi Dániel, Szigetvári Andrea, Baráth Bálint / Fotó: Kováts Jázon
PIM A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja. >>
Twitter Facebook
Magyar | English