Olvasókör a Kassák Múzeumban II.

Image

Olvasókör a Kassák Múzeumban II.

2019. február 20., 18:00 – 20:00
A hálózatépítés stratégiái – olvasókör a Kassák Múzeumban II.

Külső forradalmak, belső változások: a magyar művészet nemzetközi integrációja a ‘90-es években
Időpont: 2019. február 20., 17.00-19.00
Helyszín: Kassák Múzeum

Az olvasókört vezeti: Nagy Kristóf
A rendszerváltás sok szempontból rendezte újra a magyar művészeti mező struktúráit és hierarchiáit. Az 1990-es évekre felbomlottak az államszocializmus minden alkotót tömörítő művészeti szervezetei és megjelentek a nemzetközi művészeti hálózatokba való intenzívebb, de jellemzően alárendelt csatlakozás lehetőségei. Ezeket a folyamatokat a "kurátori fordulatnak” is nevezett globális jelenség pedig csak felerősítette. Ezen az alkalmon a rendszerváltás utáni magyar művészeti világ nemzetközi integrációja lesz fókuszban nem felejtve azt sem, hogy ez a történet sem 1989-cel kezdődött.

Az olvasókörön a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, hogy részvételi szándékát legkésőbb 2019. február 10-ig jelezze a kassakmuzeum@pim.hu e-mail címen egy “Olvasókör regisztráció” tárgyú levélben.

A Kassák Múzeum Aktív ábrák: kapcsolatépítési stratégiák az avantgárd hálózatokban című időszaki kiállítása azt vizsgálja, hogy az 1920-as évek első felében az avantgárd művészeti és irodalmi folyóiratok szerkesztői milyen stratégiákat alkalmaztak a nemzetközi kapcsolatok építésében és működtetésében. A kiállításhoz tervezett olvasókör célja, hogy a témához kapcsolódó esettanulmányok segítségével a legfontosabb elméleti-történeti szakirodalom közös feldolgozásával ugyanezt a kérdést a kortárs magyar (művészeti) közegben is megvizsgálja.

További alkalmak:

3. alkalom A rezidens művész: nemzetközi hálózatépítés a kortárs művészetben
Időpont: 2019. március 20., 17.00–19.00
Az olvasókört vezeti: Zsámboki Miklós