Múzeumok Éjszakája 2015

Image

Múzeumok Éjszakája 2015

2015. június 20., 20:00 – június 21., 02:00
Múzeumok Éjszakája a Kassák Múzeumban

A Múzeumok Éjszakájáról készült videó itt tekinthető meg.

A Kassák Múzeumot közvetlenül támogatja azzal, ha nálunk vásárolja meg a Múzeumok Éjszakája belépőjegyét.
A jegyek a múzeum pénztárában már kaphatók.

Időpont: 2015. június 20., szombat
Helyszín: Kassák Múzeum, Óbuda, Fő tér 1.
Nyitva tartás: 12.00 – 24.00

PROGRAMOK

18.00 – 20.00 A hang a tett a munka dal – Közösségi zenei akció

A Múzeumok Éjszakáján a látogatók zeneileg fedezhetik fel a múzeum Kassák! című állandó kiállítását. A hangszer a látogató saját hangja, testhangok, zörejek és szöveg, melyek segítségével, egyszerű, könnyen érthető játékszabályok mentén hozhatnak létre a nézők közös zenei kompozíciót. A részvételhez zenei képzettség nem szükséges, minden hang él!

Programvezető: Kovács Petra közösségi zeneterapeuta, Sáry-módszer oktató, művészetterapeuta (MOME) és Zékány Dia a Kassák Múzeum múzeumpedagógusa, képzőművész.

20.15 – 20.40 Bevett hardver, avantgárd szoftver: Kassák Lajos folyóiratai 1915 és 1927 között
A Kassák Lajos avantgárd lapjaira épülő kiállításban azokat a lapszerkesztői fogásokat ismerhetjük meg, amelyekkel Kassák új, avantgárd szoftvert telepített a huszadik század elejére már bevettnek mondható művészeti folyóiratműfaj hardverére.

A tárlatvezetést Dobó Gábor irodalomtörténész tartja a Kassák! című állandó kiállításon.

20.50 – 21.15 100 év avantgárd – Kassák Lajos és a művészet forradalmai

Idén ünnepeljük a magyar avantgárd első folyóiratának, A Tett megalapításának centenáriumát. Kassák Lajos 1915-ben radikálisan új hangot hozott a magyar irodalmi és művészeti életbe, s ez a mai napig meghatározó változásokat eredményezett. A tárlatvezetés során az érdeklődők a Kassák Múzeum állandó kiállításán keresztül Kassák Lajos forradalmi művészetével és a művészet 20. századi forradalmaival ismerkedhetnek meg.

Szeredi Merse Pál művészettörténész tárlatvezetése a Kassák! című állandó kiállításon.

21.40 – 23.00 Szemző Tibor & Takarmánybázis: KŐFALTORTA mozikoncert
Szemző Tibor kortárs zeneszerző, média művész, előadó, a 180-as Csoport alapító tagja. Műveiben a beszélt hangok, az instrumentális zene és a képi elemek összefüggéseivel, ezek különböző rétegeinek összeillesztésével foglalkozik.

A Takarmánybázis ezen az estén egyebek közt Szemző K. Metszetek című darabját adja elő a Kassák Múzeumban. Különleges és egyedi Franz Kafka közelítés ez, ahol filmek, beszélt nyelvek és a zene segítségével járják be a kafkai univerzumot. A koncert filmanyaga 7 országban forgott, a darabban különféle műfajok keverednek, a hang és látványelemek egymást erősítik.

Huszár Mihály - elektromos nagybőgő, basszusgitár
Pödör Bálint - ütőhangszerek
Szemző Tibor - hang, basszusfuvola

KIÁLLÍTÁSOK

KASSÁK! A Kassák Múzeum állandó kiállítása

A tárlat átfogó képet nyújt a magyar avantgárd nagy alakjának sokoldalú munkásságáról, szerkesztői, képzőművészeti és írói tevékenységéről, közéleti szerepeiről. A korabeli dokumentumok, kiadványok, képzőművészeti alkotások segítségével végig lehet követni Kassák munkásságának legfontosabb állomásait és életútjának személyes vonatkozásait.

Belépő:
A programokon a Múzeumok Éjszakája karszalag megvásárlásával lehet részt venni.
A karszalag ára gyerekeknek (6-18 év) 600 Ft, felnőtteknek 1500 Ft.
A megvásárolt karszalaggal a Múzeumok Éjszakája rendezvény összes többi programja is látogatható.
A karszalag árával azt a múzeumot támogatja, amelyikben megvásárolja!


VASÚTI ÉS VASUTAS KEDVEZMÉNYEK

A MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít az ország bármely belföldi állomásáról Budapestre, Szolnokra, Pécsre, Kecskemétre, Debrecenbe, Hatvanba, Szegedre, Nagykanizsára, Győrbe, Egerbe, Székesfehérvárra, valamint Miskolcra azoknak, akik vonattal utaznak a Múzeumok Éjszakája 2015. június 20-án estétől másnap hajnalig tartó rendezvényeire. A Budapestre látogatók esetében a kedvezmény a látogatást igazoló karszalag és az 50 százalékos alkalmi menettérti jegy visszautazáskor történő felmutatása mellett érvényes. A vidéki városokba utazók esetében az 50 százalékos alkalmi menettérti jegyet az érvényesítéshez a rendezvény helyszínén – a résztvevő múzeumok valamelyikében – le kell bélyegeztetni.

A START Klub kártyával vagy vasutas munkavállalói igazolvánnyal rendelkező látogatók bármely résztvevő településen a Múzeumok Éjszakája bármely programján ingyenesen vehetnek részt, kártyájuk felmutatásával díjmentesen léphetnek be a rendezvényekre. Az előzetes regisztrációhoz kötött programok esetében a START Klub és a vasutas munkavállalói kártyákkal belépni szándékozóknak is jelezniük kell részvételi szándékukat az adott intézménynél.

További információ

kassakmuzeum@pim.hu
06 1 368 7021

Kép: "Luigi Russolo és Ugo Piatti - Futurista hanglabor"
A fotó a Kassák Múzeum gyűjteményéből származik.