Design! red dot díj 2012

Image

Design! red dot díj 2012

Design! Red dot díj 2012

Megnyitó: 2012. november 23., 18.00

A Kassák Múzeum új arculata elnyerte a világ egyik legrangosabb dizájn elismerését, a red dot díjat kommunikációs dizájn kategóriában.
A red dot a kiemelkedő dizájn védjegye, amelyet világszerte elismernek. A versenyen évente változó szakértő zsűri válogat három fő kategóriában. A díjnyertes munkák a legnagyobb kortárs dizájn gyűjteményekbe, az esseni és a szingapúri red dot múzeumokba is bekerülnek. A díjazott arculati elemek november 24-től kiállításon is megtekinthetők a Kassák Múzeumban.

A múzeum két éve új koncepció mentén működik, amelynek a magas színvonalú dizájn fontos részévé vált. Arculatában a kassáki szellemet megidéző – de formailag nem másoló – korszerű és kortárs szemléletű dizájnt hozott létre. A megújult arculat elemei együttesen hordozzák mindazt, amit a múzeum programjával, a kassáki életmű mai üzenetének közvetítésével itthon és külföldön képviselni akar.

Kassák Lajos (1887-1967) munkásságának kulcsszavai a nemzetköziség, együttműködés, szellemi műhelymunka, kritikai szemléletmód. A díjazott logóban az általa is gyakran alkalmazott felkiáltójel a mindenkor szükséges kritikai attitűdre utal, a “K” másik eleme, a nyíl, a figyelmet ennek a kassáki üzenetnek a mai érvényességére irányítja.

A red dot díj elnyerése Sasvári Edit múzeumvezető, Csatlós Judit muzeológus, Szőke Katalin pr szakértő és Lepsényi Imre dizájner két éves összehangolt munkájának eredménye. Az új arculat elemei adják a 20!2 KASSÁK ÉV vizuális megjelenését is.


A díjnyertes arculat megtekinthető a red dot award weboldalán: http://red-dot.de/cd/online-exhibition/work?lang=en&code=01-1010&y=2012&c=148&a=0

A díjat október 24-én vette át Berlinben a három fős stáb és a dizájner (az erről készült fotó itt látható).

A red dot díj (http://en.red-dot.org/)
A red dot díj azt jelzi, hogy birtokosa a dizájn- és az üzleti világ legjobbjai közé tartozik. A red dot a kiemelkedő dizájn védjegye, amelyet az egész világon elismernek. Megszerzése elengedhetetlen azok számára, akik tevékenységük színvonalát a dizájn minőségével is hangsúlyozni szeretnék. A világ egyik legnagyobb dizájn versenyén kiváló, évente változó szakértő zsűri válogat három fő kategóriában minden évben (formatervezés, kommunikációs dizájn és termék dizájn koncepció).

Idén összesen 68 ország 14 000 résztvevője küldött be pályamunkát.

A díj birtokosai számos lehetőséget kapnak arra, hogy bemutassák a nyertes művet. Ezek közé tartozik a nagyszabású díjátadó gála, vagy a megjelenés a red dot dizájn évkönyvben, amely világszerte elérhető.
A díjnyertes munkákat a legnagyobb kortárs dizájn gyűjteménnyel rendelkező esseni és szingapúri red dot dizájn múzeumokban is kiállítják.

Idén vagy az elmúlt évben szintén az arculatért kaptak red dot díjat: Städel Museum - Frankfurt, Van Gogh Museum - Amszterdam, National Art Museum – Szöul, Conservatoire de Lausanne, Porsche Intelligent Performance, Leica S2 fényképezőgép stb.
Formatervezés kategóriában kaptak red dot díjat: BMW 5-ös Gran Turismo, iPad 2 / iPad Smart Cover, Sony Xperia Ray, Nikon 1 Digital Camera, Toshiba Store Edition stb.

1954-ben az Észak-Rajna-Vesztfáliai Design Központ ítélte oda először a díjat, azóta elnyerésért hagyományosan a legnagyobb cégek is versenybe szállnak az Apple-től a BMW-n át Ligne Roset-ig.

A kommunikációs dizájn kategóriában az első magyar díjat tavaly nyerte el Lepsényi Imre a budapesti Izraeli Kulturális Intézet arculatával. Idén ugyanő két red dot díjat hozott el: az egyiket ebből a Kassák Múzeum arculatáért.

További információ:
A díjról:
http://red-dot.de/cd/participation/aboutus?lang=en

Az elbírálás szempontjairól:
http://red-dot.de/cd/participation/criteria?lang=en

Az idei zsűriről:
http://red-dot.de/cd/participation/jury?lang=en

Korábbi nyertesekről:
http://red-dot.de/cd/online-exhibition

A kiállítás a 20!2 KASSÁK ÉV rendezvénysorozat része.
Támogató: Nemzeti Kulturális Alap