magyarEnglish
Hírlevél

Keress!

PIM
A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja.
Tovább a PIM oldalára >>

TwitterInstagramFacebook
Virtuális kiállítások Mattis

A Tett honlap

Nikkel

2011. november 26.
A Kassák Múzeumba látogatott Marinko Sudac
A Kiss Ferenc-gyűjtemény megnyitójára a Kassák Múzeumba látogatott Marinko Sudac (középen), a kiállítás-sorozatunkban következőként bemutatott gyűjtemény tulajdonosa

A több mint 10 000 műalkotást és dokumentumot (többek között magánleveleket, dokumentumvideókat és filmeket) tartalmazó Marinko Sudac-gyűjtemény a régió legnagyobb és egyben legteljesebb avantgárd magángyűjteménye.
A gyűjteményt Marinko Sudac 2004-től kezdődően tudatos, határozott gyűjtési stratégia mentén hozta létre. Kezdetben a gyűjtemény az 1914-1989 közötti időszak ex-jugoszláv avantgárd művészetére és az ehhez köthető jelenségekre koncentrálódott. Ma már az egész közép-kelet európai régió, sőt a világ távolabbi részeinek avantgárd műalkotásai, dokumentumai is a gyűjtőkörébe tartoznak. A gyűjtemény céljait és tevékenységét a kezdetektől támogatja Varaždin városa (Horvátország). A gyűjtemény otthonául szolgáló Avantgárd Múzeum (Museum of Avant-garde) is itt fog felépülni.

Marinko Sudacot a Museum of Avant-garde igazgatója, Branko Franceschi művészettörténész, valamint a múzeum kuratóriumának egyik tagja, Ješa Denegri művészettörténész is elkísérte.
A Kassák Múzeum Az avantgárd magángyűjteményekben című sorozat második kiállításaként mutatja be Marinko Sudac gyűjteményének egy részét 2012. januárjában.

 A múzeum ismertetésének forrása és további információ: www.avantgarde-museum.com


PIM A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja. >>
Twitter Facebook
Magyar | English