magyarEnglish
Newsletter

Search

PIM
Kassák Museum is a branch museum of Petőfi Literary Museum.
Visit PIM here >>

TwitterInstagramFacebook
Virtual Exhibitions Mattis_angol

A Tett honlap angol

előző hónapSeptember 2020következő hónap
MTuWThFSaSu
36.123456
37.78910111213
38.14151617181920
39.21222324252627
40.282930
Learning

MATTIS TEUTSCH LETÖRÖLT MŰVEI

MATTIS TEUTSCH LETÖRÖLT MŰVEI
Egy Mattis Teutsch kép letörölt részlete, restaurálási dokumentáció, 2014_A MissionArt Galéria jóvoltából

27 August 2020, 18:00 - 21:00

MATTIS TEUTSCH LETÖRÖLT MŰVEI
Szimpózium és kerekasztal-beszélgetés


Mattis Teutsch János (1884–1960) a köztudatban és a művészettörténet írásban is, mint a kelet-közép-európai avantgárd mozgalom nemzetközi hírnevű művésze él. A halálát követő kanonizációs folyamatban rendkívüli érdeklődés övezi a korai, expresszionista - absztrakt műveit, amíg az utolsó alkotói periódusa egyre inkább vakfolt maradt az életmű nyilvános megítélésében. Mattis Teutsch az 1920-as évek második felétől, az absztrakció tanulságaiból építkezve fokozatosan visszatért a figuratív művészethez és az 1940-as évektől egyedi koncepciójú realista festményeket alkotott. Késői, optimista hangvételű művészetével elébe ment a szocialista rendszer társadalmi megrendelésének, amely azonban formalistaként bélyegezte meg. A második világháború utáni újrakezdés lendületében és az anyagi nehézségek miatt, több ízben kényszerült arra, hogy korábbi képeire fesse új műveit. Miután erre 2013-ban véletlenül fény derült, a tulajdonosok számos átfestett műalkotását restauráltatták oly módon, hogy a felső festékréteget eltávolították. Ezzel újra feltárultak a műtárgypiaci szempontból értékesebb korai, modernista festmények, viszont megsemmisültek a szocialista időszak alatt készült művek, melyek így már csak reprodukciókon maradtak fenn.
Mattis Teutsch életműve és műveinek utóélete számos kérdést vet fel. Hogyan értelmezik ezeket a problémákat a képzőművészeti közeg különböző szereplői? A modern művészet feldolgozásában és megismertetésében milyen szerep jut a piaci tényezőknek és hogyan tekintünk a közintézmények szerepére a rendszerváltások folyamatában? Milyen új olvasatot kínál a Kassák Múzeum kiállítása Mattis Teutsch kései művészetéhez?

Program:
18:00

Miklós Szilárd képzőművész és Pacsika Márton múzeumi szakember bevezető előadása

19:00
Kerekasztal-beszélgetés Mattis Teutsch kései művészetéről
Résztvevők: Miklós Szilárd, kurátor; Jurecskó László és Kishonthy Zsolt, a MissionArt Galéria tulajdonosai, Pacsika Márton, múzeumi szakember; Rechnitzer János, műgyűjtő és Seres László, restaurátor.
Moderátor: Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője.

A program ingyenes, regisztrálni a kassakmuzeum@pim.hu e-mail címen lehet.PIM Kassák Museum is a branch museum of Petőfi Literary Museum. >>
Twitter Facebook
Magyar | English