magyarEnglish
Newsletter

Search

PIM
Kassák Museum is a branch museum of Petőfi Literary Museum.
Visit PIM here >>

TwitterInstagramFacebook
Virtual Exhibitions Mattis_angol

A Tett honlap angol

Besnyő_virtuális_pici_EN

6 November 2020
FŐOSZTÁLYVEZETŐ-VÁLTÁS A KASSÁK MÚZEUMBAN
2020. november 1-től Szeredi Merse Pál művészettörténész vette át a Petőfi Irodalmi Múzeum–Kassák Múzeum vezetését a leköszönő igazgatótól, Sasvári Edittől, aki a Kassák Múzeum főmuzeológusaként folytatja tovább munkáját.

Szeredi Merse Pál 2015 óta dolgozik a Kassák Múzeumban. Nevéhez több jelentős kiállítás és nemzetközi konferencia szervezése kötődik. A múzeum új vezetőjeként célja a 2010-ben megkezdett komplex múzeumi program folytatása és bővítése. A múzeum gyűjteményének kortárs szempontú feldolgozásával, digitalizálásával, széleskörű bemutatásával Kassák életművének ismertségét tervezi tovább növelni. A múzeumi programsorozatok, múzeumpedagógiai foglalkozások és rendezvények kínálatának bővítésével az érdeklődők újabb köreit igyekszik megszólítani. Célja a közös gondolkodáson, kooperáción és nyitottságon alapuló múzeumi gondolat fenntartása és továbbfejlesztése a Kassák Múzeumban. 


A jövő év első felének nagyszabású vállalkozása a múzeum kiállítótereinek a megújítása lesz. A felújítást követően két időszaki kiállítás nyílik: 2021 nyarán a kelet európai neoavantgárd performanszművészet és a költészet kapcsolatát bemutató tárlat, ősszel pedig a “Művészpárok” sorozatunk első kiállítása, amely a Kassák Lajos családtagjaiként és legközelebbi munkatársaiként is ismert, az irodalomban azonban elfeledett művészházaspár, Újvári Erzsi és Barta Sándor életművét dolgozza fel. 


2022-ben az építészetileg is megújult térben tervezzük megnyitni a múzeum új állandó kiállítását, ahol Kassák Lajos 1909 és 1967 között létrejött  sokszínű életművét  a maga teljességében mutatjuk be. Egymásra ható, elválaszthatatlan egységet alkotó irodalmi és képzőművészeti munkássága mellett  Kassák jelentős szerkesztői és mozgalomszervezői tevékenysége is hangsúlyt kap a kiállításon, beágyazva az avantgárd művészet nemzetközi hálózataiba, valamint a huszadik század társadalmi és politikai kontextusaiba. Célunk az, hogy Kassák és a magyar avantgárd csoportok történetén keresztül felmutassuk a szabad, társadalmilag elkötelezett és kritikus művészet ma is érvényes és további gondolkodásra késztető aspektusait.


PIM Kassák Museum is a branch museum of Petőfi Literary Museum. >>
Twitter Facebook
Magyar | English