magyarEnglish
Newsletter

Search

PIM
Kassák Museum is a branch museum of Petőfi Literary Museum.
Visit PIM here >>

TwitterInstagramFacebook
Virtual Exhibitions Mattis_angol

A Tett honlap angol

Besnyő_virtuális_pici_EN

26 November 2019
ÚJ SZERZEMÉNYEK: DOKUMENTUMOK KISS FERENC GYŰJTEMÉNYÉBŐL
A Kassák Múzeum közel ezer darab egyedi dokumentummal, kézirattal, levéllel és fotográfiával gazdagodott idén. Az anyagban többek között Kassák Lajos, Simon Jolán, Pán Imre, Bodri Ferenc és Uitz Béla kéziratai, levelei mellett megtalálhatók a magyar avantgárd más jelentős dokumentumai is.
A 2019-es szerzeményezés súlypontja Kiss Ferenc avantgárd-gyűjteménye egy részének megvásárlására irányult. Kiss Ferenc a huszadik századi avantgárd és modernizmus elkötelezett gyűjtője, aki e tárgykörben Magyarország talán legjelentősebb és nemzetközileg is számottevő kollekcióját hozta létre az elmúlt évtizedekben. A Kassák Múzeum munkatársai több éve kapcsolatban állnak vele, a kollekció anyagából 2011/2012-ben kiállítást rendeztek, elindítva ezzel az Avantgárd magángyűjteményekben című sorozatot, de a múzeum számos időszaki kiállításának itthon és külföldön is állandó szereplőivé váltak a Kiss Ferenc gyűjtemény darabjai.

A múzeum számára talán egyik legértékesebb tételt jelentik Kassák Lajos személyes és családi dokumentumai, fotói, de hasonlóan kiemelkedő a Pán Imre kéziratai tartalmazó anyagrész is. A sokoldalú Pán, eredeti nevén Mezei Imre – író, költő, kritikus, szerkesztő – testvérével, Mezei Árpáddal hozta létre az első magyar dadaista folyóiratot (IS, 1924–1925), az 1930-as években pedig Sztárbolt néven könyvesboltot is vezetett az Andrássy úton. Alapítója volt az Európai Iskolának, majd 1957-ben Párizsba emigrált. Pán Kassákkal együtt írta meg az Izmusok történetét, és sokat tett azért, hogy Kassák a hatvanas években Párizsban kiállíthasson. Munkásságának dokumentumain keresztül eddig ismeretlen kapcsolatrendszerek rajzolódnak ki.

A Kassák Múzeum 2010-től alakuló, Kassák életművén túl a magyar avantgárd szellemi hátterére, kapcsolatrendszerére, kontextusára fókuszáló koncepciója sok ponton szerencsésen találkozott Kiss Ferenc gyűjtési elképzeléseivel. A múzeum évek óta komoly erőfeszítéseket tett ennek az anyagnak a megszerzésére, nem utolsó sorban azért is, mert az avantgárd dokumentumai jelentős részben magángyűjteményekben őrződtek meg az utókor számára.
PIM Kassák Museum is a branch museum of Petőfi Literary Museum. >>
Twitter Facebook
Magyar | English