magyarEnglish
Newsletter

Search

PIM
Kassák Museum is a branch museum of Petőfi Literary Museum.
Visit PIM here >>

TwitterInstagramFacebook
Virtual Exhibitions Mattis_angol

A Tett honlap angol

Besnyő_virtuális_pici_EN

4 June 2019
Spangher Ferenc Kassák Lajosról készült szobrának restaurálása
Kassák Lajos különleges avantgárd portrészobrát idén restauráltatta a múzeum, hamarosan a nagyközönség is láthatja.

Spangher Ferenc Kassák Lajosról 1918-ban készített vörösmárvány portrészobra Kassák hagyatékával került a Kassák Múzeumba. A szobor a magyar avantgárd korai szakaszában készült, Kassák egyik legkorábbi és legkülönlegesebb ábrázolása. Közeli analógiáit a Tihanyi Lajos Magyar Nemzeti Galériában található nagy méretű Kassák-portréfestményében, valamint Révai Ilka 1919-ben készített portréfotójában találhatjuk meg. Ezek a művek mind Kassákot mint avantgárd művészt ábrázolják, jellegzetes hajviseletével és öltözékében.
Spangher szobrának egyedisége abban áll, hogy ezeket a jellegzetes vonásokat felerősítve és a portrészerűséget szinte minimálisra csökkentve, néhány alig felismerhető, már-már absztrakt, jelzés értékű elemmel hoz létre egy mégis azosítható "logót" Kassák alakjából.

Spangher Ferenc Rodin és Medardo Rosso nyomain elinduló, de már az expresszionizmus eredményeit is felhasználó művei közül nagyon kevés maradt fenn. Életműve szinte teljesen elveszett, jelen szobron kívül mindössze két alkotása található közgyűjteményben (Magyar Nemzeti Galéria). Az alkotás tehát nem csak a kassáki életmű, hanem a magyar avantgárd képzőművészet kontextusában is kiemelkedő jelentőségű.
Kassák Lajosról készült portrészobor jelentős szerepet töltött be a múzeum állandó és időszaki kiállításain az 1970-es évek végétől kezdve.  Feltehetően az egyik kiállítás előkészítése során keletkezhetett sérülés, melynek következtében a mű sarka meggyengült és letört. 2019 folyamán Hering Zoltán restaurátor helyreállította a műtárgyat.

A mű restaurálása a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.
PIM Kassák Museum is a branch museum of Petőfi Literary Museum. >>
Twitter Facebook
Magyar | English